דף הבית » השקעות נדל"ן בפורטוגל
השמש המאירה, המבנים המיוחדים, ההיסטוריה הכי מרתקת שיש והחופים המהממים הם רק חלק ממה שיש לפורטוגל להציע לתייריה – אך גם למשקיעיה!
אט אט (אך בטוח), מתאוששת פורטוגל מהמשבר הכלכלי שפקד אותה. התיירים נוהרים למדינה כתמיד ומחירי הנדל"ן עדיין אטרקטיביים, וזה בדיוק הזמן להשקיע בנכסים ברחבי הארץ היפה.
כיצד עושים זאת נכון? מה מציעה פורטוגל למשקיעיה? ומה הקשר בין אמנת המס בין פורטוגל לישראל לבין אטרקטיביות ההשקעה?
המגזין שלנו יספר לכם כל מה שצריך לדעת בדרך להשקעה איכותית!
מה מחכה לכם במדור?
משקיעים מתחילים? מנוסים? בואו להעמיק את הידע הנדל"ני שלכם על נדל"ן בפורטוגל!
המדינה, היושבת בחצי האי האיברי, ספגה מפלה קשה במהלך משבר החוב האירופי, אשר הוריד משמעותית את מחירי הנדל"ן במדינה. כיום, מצויה המדינה במגמת התאוששות, והנתונים הכלכליים, לצד עליית ענף התיירות, דוחפים רבים לבצע השקעות נדל"ן בפורטוגל.
פורטוגל, או הרפובליקה הפורטוגלית, היא מדינה אירופית השוכנת בצידו המערבי של חצי האי האיברי, המשמשת בית לכ – 10.197 מיליון תושבים. שטחה של פורטוגל, להוציא את הקולוניות תחת שליטתה, נאמד בכ – 91,590 קילומטרים רבועים, בהם ניתן למצוא שלל אוצרות טבע, בהם פחם, ברזל ונחושת.
אומנם המדינה מחצי האי האיברי הצטרפה אל האיחוד האירופי אי שם בשנת 1986, אך אימצה את מטבע היורו רק לאחר 13 שנים.
פורטוגל הפכה יעד השקעה אטרקטיבי, בקרב האוכלוסייה הישראלית, משהחליטה להעניק דרכונים פורטוגליים למגורשי ספרד. חשוב לציין כי השקעות בפורטוגל אינן טעונות החזקת דרכון פורטוגלי, אך כפי שיפורט בהמשך, קיים פער בין מחזיק נכס בפורטוגל לשם מגורים לבין השקעות נדל"ן בפורטוגל, המבוצעות על ידי מחזיקי דרכון זר. עתה נשאר לבדוק, האם פורטוגל מעניקה אחר מוסף מעבר לדרכון הנחשק?
פורטוגל נמנית כאחת ממדינות ה – PIIGS (הכוללת, בין היתר, את ספרד ויוון), אשר חוו מפלה כלכלית במהלך משבר החוב האירופי. הפגיעה בכלכלה השפיעה גם על ענף הנדל"ן המקומי, מה שהוביל לירידת מחירים שנמשכה עד לשנת 2016. הנפילה האמורה הובילה למחירי דיור אטרקטיביים, שאינם הולמים את שווי הנכס האמיתי.
החל מאותה שנה, החלה פורטוגל להציג עליות במדדים השונים, נתון המעיד על המשך התאוששותה הכלכלית. בין היתר ניתן למצוא ירידה של אחוז האבטלה וכן עלייה של התמ"ג, שהספיקו להתעלות על הנתונים בטרם המשבר.
בשל היותה באזורה הדרומי ביותר של אירופה, בפורטוגל הקיץ ארוך יותר מאשר שאר מדינות היבשת. מזג האוויר, לצד העובדה שכמעט חצי מהמדינה גובלת בחוף ים, מציב נקודת נופש אירופית אטרקטיבית לתיירות.
עוד משנת 2016, בה הגיעו לנפוש במדינה כ- 13.1 מיליון תיירים, ניתן לראות שרבים מצאו בפורטוגל יעד חופשה, שכן קיים קצב גידול מתמשך לעניין כמות התיירים הפוקדת את המדינה מדי שנה. בין החודשים יולי – ספטמבר בלבד בשנת 2019, הגיעו למדינה כ – 27 מיליון איש, אשר הכניסו לקופת המדינה כ – 7.362 מיליארד יורו.
השקעות נדל"ן בפורטוגל נחלקות לשניים. ראשית, ניתן להשקיע בדירות, אשר ישמשו את התיירים הרבים המגיעים למדינה. בשנים האחרונות מסתמנת מגמה, לפיה תיירים מעדיפים לצאת מהמלונות במכרזי הערים בחופשה, ולחוות את המדינה דרך העיר עצמה.
שנית, עומדת בפני המשקיעים האפשרות להשקיע בחוות חקלאיות. מחיר הנדל"ן הנמוך, לצד השטחים העצומים של המדינה, מאפשרים הן רכישת שטח באופן פאסיבי לשם מכירה עתידית, והן לביצוע פרויקט מידי בשל ההשקעה הנמוכה.
ראשית, יש לעמוד על כך שבין ישראל לפורטוגל חתומה אמנת מס, המונעת תשלום מס כפול.
בעת רכישת הנכס, על המשקיע יהא לשלם מס העברה ומס בעלות. מס העברה יוטל על רוכשי נכסים יד שניה, ושיעורו נע בין 6.5% – 5%. יש לציין כי במקרים מסוימים ניתן יהא לקבל פטור מהתשלום האמור, ולכן מומלץ לפנות אל בעל מקצוע בעת הרכישה.
מס הבעלות מוטל מרגע רכישת נכס נדל"ן בפורטוגל, ושיעורו נע בטווח 0.8% – 0.3%, הנע בהתאם לשווי הנכס. מס נוסף, אותו ייאלץ לשלם רוכש במעמד הרכישה, הינו מס בולים, ששיעורו כ – 0.8% ממחיר הנכס.
לבסוף, ייאלץ משכיר הבית לשלם את מס רווח ההון, המשולם בפורטוגל בגין רווחי שכירות. אומנם שיעור המס האמור עולה על המס המוטל במחוזותינו, ועומד על 28%, אך ניתן להקטין את שיעורו. משקיע אשר ירכוש דירה דרך חברה, בין אם מוקמת ובין חברת ניהול, ישלם שיעור של 21% בלבד בגין רווחיו.
ראשית, יש לעמוד על כך שערך הנדל"ן במדינה עלה ב – 10 השנים האחרונות בכ – 13.45%, על פי המגזין Global Property Guide. הנתון האמור מציב את פורטוגל במקום ה – 21 מתוך 32 מדינות אירופיות נבחרות. הנתון מעיד על התאוששות השוק והתייצבותו, זאת על רקע מחירי הנכסים הזולים. במבט צופה פני עתיד, גידול ערכו של שוק הנדל"ן הפורטוגלי צפוי להאמיר, שכן המדינה מתחזקת כלכלה, דבר שמהווה תשואה על הנכס בפני עצמה.
בנוסף לכך, המדינה מציגה נתוני תשואה ממוצעים העומדים על 6%. נתונים אלו מאפילים על שיעורי התשואה המוכרים לנו במחוזותינו, ואף מנקודות אחרות באירופה.
בירת פורטוגל, והעיר הגדולה ביותר במדינה. ליסבון מאכלסת, נכון לשנת 2020, כ- 2.95 מיליון תושבים באזורה המטרופוליני. בהיותה עיר הבירה, מרבית מוסדות השלטון שוכנים בעיר, מה שמבטיח את חוסנה הכלכלי. כמו כן, מהווה העיר מוקד תיירות אטרקטיבי במיוחד, שכן ליסבון מושכת לגבולותיה כ – 4.5 מיליון תיירים מדי שנה. בסך הכל, מהווה כלכלת ליסבון לבדה כ – 45% מכלל התמ"ג של פורטוגל.
כמו כן, מהווה העיר מוקד עלייה לסטודנטים רבים, ובשנה ממוצעת מגיעים ללמוד בעיר שיעור של 120,000 סטודנטים, הפרושים בין ארבעת האוניברסיטאות בעיר. לצד אלו, בעיר משגשגת תעשיית ספורט ענפה, שכן העיר מהווה בית לאקדמיות כדורגל רבות, המעפילות למפעלי היוקרה האירופיים מדי שנה. משכך, מעבר מהווה העיר נקודת ציון לחובבי כדורגל ברחבי אירופה, ואחת למספר שנים מארחת העיר משחקי כדורגל בעלי פרופיל גבוהה מאוד.
העיר השנייה בגודלה במדינה, מהווה בית לכ – 234,559 תושבים במרכזה, ובאם כוללים את תושבי הפרברים, סך התושבים עומד על 1,312,947. כמו כן, מוגדרת פורטו כבירת צפון פורטוגל, אשר הוכרה כאתר מורשת עולמי מטעם אונסק"ו.
בעבר, שימשה העיר כמנוע צמיחה של האימפריה הפורטוגזית. בשל היותה עיר נמל, שימשה העיר כנקודת יציאה למסעות הכיבוש באפריקה, שקיבעו את מעמדה כמעצמה אזורית. אומנם שטחי הכיבוש לא נשארו בחזקתה של פורטוגל, אך הנמל ממשיך לעבוד, בין אם בענפי המסחר השונים ובין אם כנקודת יציאה לספינות תענוגות, שכן בשנת 2015 נפתחה מרינת תיירים בנמל העיר.
בדומה לליסבון, גם בפורטו פותחה תודעה לצורך העולמי הגובר באקדמאים, וברחבי העיר פרוסים מספר מוסדות לימוד להשכלה גבוהה ומקצועית. אוניברסיטת פורטו, השנייה בגודלה במדינה, מהווה לבדה בית לכ – 28,000 סטודנטים, ונחשבת לאחת מתוך מאה האוניברסיטאות הטובות באירופה.