בעקבות הידוק הפיקוח של ארה"ב על עסקאות וההגבלות של סין על השקעות בחו"ל, ההשקעות של סין בצפון אמריקה ואירופה צנחו בשנה שעברה – לפי דו"ח שפרסם בייקר אנד מקנזי, אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בעולם.
מה קורה בפועל?
התגברות המתיחות ביחסים בין שתי המדינות, סין וארה"ב הביאו לתוצאה של הירידה בהשקעות של סין בארה"ב, המדינות הטילו זו על זו מכסים גבוהים שהגיעו לשיא. לעומת זאת, ההשקעות של סין בקנדה גדלו ב- 80% ל- 2.7 מיליארד דולר, זאת על פי נתוני בייקר מקנזי בעקבות רכישות גדולות בתחום הכריה.
סך ההשקעות הזרות הישירות של סין באירופה נפל ב- 2018 ב- 70% אך הסתכם ב- 22.5 מיליארד דולר, מה שמציב את סך ההשקעות באירופה הרבה מעל לסך ההשקעות בארה"ב, לפי הדו"ח. אם זאת, כשסך ההשקעות של סין באירופה נפל ב- 70% ישנן עליות נקודתיות בהשקעות של סין במדינות בעלות כלכלה חזקה באירופה ובהן צרפת, ספרד, גרמניה ושבדיה. בריטניה לדוגמא, זכתה ליותר השקעות סיניות מאשר כל מדינות אירופה, אך נרשמה בה ירידה של 76% בגלל היעדר עסקאות גדולות.
איפה מקשקיעים הסינים
המגזרים העיקריים שבהם השקיעות חברות סיניות בשנה שעברה באירופה וצפון אמריקה היו רכב, בריאות, תקשורת ומידע, פיננסים וחומרי גלם.
בשנת 2018 בוטלו לפחות 21 רכישות סיניות על ידי רגולטורים זרים – 7 מהן באירופה ו-14 בצפון אמריקה. התערבות הרגולטורים בצפון אמריקה הייתה בעלייה במחצית הראשונה של השנה, בעיקר בגלל שינויים במדיניות של ארה"ב. במחצית השנה השנייה ההאטה במספר המקרים בהם הייתה התערבות של הרגולטורים נבעה מהסיבה שחברות סיניות רבות נמנעו מעסקאות שהיו עלולות להיות בעייתיות.
גם בגזרת הנכסים חברות סיניות דיללו את ההחזקה שלהן ומכרו נכסים בקצב מהיר מאוד באירופה וצפון אמריקה ב- 2018. חברות סיניות מכרו נכסים בשווי 5 מיליארד דולר באירופה ובשווי 13 מיליארד דולר בצפון אמריקה, מכירות של נכסים בשווי 12 מיליארד דולר כבר מתוכננות לשנה הנוכחית, לפי בייקר מקנזי.
חברות סיניות שרק לפני שנים ספורות ערכו גל רכישות של נכסים בכל העולם כמו HNA גרופ, אנבנג ודליאן ונדה מכרו חלק מהכנסים האלה בשנה האחרונה. HNA מכרה נכסים בשווי יותר מ- 17 מיליארד דולר, כולל האחזקות שלה ברשת המלונות הילטון ונתח בדוישטה בנק. אנבנג גייסה את בנק אוף אמריקה לייעץ לה לגבי מכירת מלונות יוקרה בארה"ב בשווי של כ- 10 מיליארד דולר.
אולם לשנה הקרובה, מתוכננות עסקאות של חברות סיניות באירופה בשווי של יותר מ- 20 מיליארד דולר לפי בייקר מקנזי. ובצפון אמריקה שווי העסקאות יישאר נמוך יחסית, עם עסקאות מתוכננות בשווי של פחות מ- 5 מיליארד דולר.